Processen

Ølbrygning til grøn-øl har i sin enkelhed 3 trin, Mæskning, Kogning og Forgæring. Ved “Mæskning” udtrækker vi sukker fra stivelse gemt i malten, mens “Kogning” både udtrækker bitterstoffer fra humle samt sterilisere urten og ved “Forgæring” omdannes sukker til alkohol over en 1-3 uger. Herefter er der tale om (grønt)-øl. Et 4 trin ville være den meget tunge toldmodigshedsprøve hvor grøn-øllet bliver eftergæret/karboneret samt lageret til modenhed gennem flaskelageringen, men i bund og grund kan øllet drikkes efter de 3 første trin om end det vil smage temmelig skidt på dette tidspunkt. Det 4 trin er Alpha Omega for at få gode øl, og man bør nok ikke smage på øllet før end det som min. har lagret en 2-3 uger på flaske!

5 Liter Posebryg

Nedstående billedekarrusel viser den process jeg bruger, og som består af; 1). Ostelærred sættes fast i gryde som en pose; 2). Vand (6 Liter) opvarmes til 70-73 grader alt efter ønsket mæske temperatur; 3). Malten tilføres (1100-1220 gram) under omrøring, og der omrøres ind imellem de første 10 min mens temperaturen chekkes (64-68 grader alt efter øltype); 4). Der mæskes færdig i ovn ved 65 grader over i alt mellem 60-90 min; 5). Mæsk overføres til udmæskning-gryde/gærspand og overhældes med 2 Liter 95 grader varmt vand (giver en udmæskning temperatur på 78 grader) og henstår i 10-15 min; 6). Mæsk og udmæsk samles i kogegryde og bringes i kog; 7). Når Urt koger tilsættes Humle over 60 min og klaringsmidler tilsættes til sidst efter opskrift; 8). Urt henstår 10 min og nedkøles med sterilt låg derefter i vask med koldt vand, is, sne, tøris;  9). Den nedkølet Urt si´s gennem sterilt dørslag ned i steril gærspand; 10). Postevand tilsættes så færdig volume bliver de 5 Liter med sterilt decilitermål; 11). Urt iltes/ompiskes med sterilt piskeris, der udtages prøve for OG med sterilt decilitermål; 12). Gær (3-3,5 gram) tilsættes (jeg drysser direkte fra (steril) gærpose aftørret med etanol) og gærspand lukkes med sterilt låg påsæt steril gærlås; 13). Til sidst hældes kogt vand på gærlås!

 

 

9 Liter Posebryg

Når jeg brygger  9 Liter bryg, så følger jeg overstående process, men gør brug af ca. 2000g malt i 7 liter vand, og jeg udmæsker med 3 liter. Så det er meget små ænderinger mellem min process for 5 eller 9 Liter. Jeg får dog en lidt mindre effektivitet ved 9 Liter og antager det er fordi ration mellem vand/malt er en anden, dvs. jeg bruger mindre vand pr. kilo malt.

Gæringstid, omstikning og overførelse til Flasker – Toldmodighed

Kommer på et tidspunkt!