Udstyr

Idéen med denne hjemmeside (se Om Posebryg.dk) er at give den nye ølbrygger den nødvendige ballast og viden for at kunne gå igang med at brygge fulde “All-grain” øl med det samme på et let måde uden en alt for stor investering! Derfor er udstyr delt op i “Skal købes”, “Rart at have” og “Køkketing”, hvor sidstnævnte antages at forfindes i en normal husholdning.

Køkkenting.

Vi antager at et hvert hjem har følgende og meget gerne af metal (10 Liter gryde, piskeris, decilitermål, ske, vægt og sigte):

køkkenting.jpg

Det er vigtigt, at især piskeris, decilitermål og sigte er af metal idet disse skal bruges med den afkølet urt og metal kan vi uden videre koge/skoldes = steriliseres. Træske skal bruges under mæsk, og altså før end vi koger og dermed steriliser vores urt. For din vægt er det vigtigt at den kan veje præcis ned til 1 gram (vi gør os jo i små størrelser af humle og gær ved 5-10 Liter bryg), men ellers kan man afveje dobbelt mængde og halvere ved øjemål efterfølgende (ikke for gær pga. infektionsfare). Derudover skal vi som sagt gøre brug af din ovn, vask og køleskab.

Skal Købes.

Da vi jo brygger i pose er det klart vi skal have en pose, denne kan købes færdig-syet dyrt eller syes ud fra 1 m² ostelærred, samt i en nødsituation/dovenskab bruges direkte på en ganske lavpraktisk måde, se mere under selve processen.

skal købes

Derudover skal vi have et hydrometer, gærspand, trylle til at holde gærlås, måleglas, (mæske)termometer, en suge slange og et par klemmer.

 • Ostelærred (IKEA og Stof&Stil), ca. 15-20 kr  pr. m².
 • Hydrometer, 40-60 kr.
 • Gærspand, 0 – 50 kr (se nedstående)
 • Trylle, 5 kr.
 • Gærlås, 10 kr.
 • Måleglas (skal være 100ml), 30-40kr.
 • (Mæske)Termometer, 40-80kr.
 • Suge-Slange, 20kr.
 • Klemmer, 10kr.

I alt mellem 150 – 300 kr for at komme igang alt efter antallet af gærspande (overstående dele fundet hos brygforretningen.dk til ca. 155 kr uden gærspande). For sjov skyld kan en gennemsigtig Demijohn være god at købe, så kan man se hvad der sker under fermenteringen! Da de fleste af os kommer forbi kantine, pølsemand, pizzaer, restauranter m.m. så er det muligt at hente både 5 og 10 Liter spande med låg disse steder. Det er en selvfølgehed at disse isåfald gøres rigtigt godt rent og det sikres de slutter tæt. Derudover bør du måle dine spand op med 1-½ L intervaller, så du kender dine mængder af urt(væske). I henhold til måleglas (som bruges sammen med hydrometer til at måle vægtfylde) så er det en fordel med et 100ml måleglas når man brygger i 5 – 10 Liter i og med der ellers kan ryge en ret stor del urt/grøn-øl til disse målinger ved 200ml måleglas!

Det skal siges, at en række at brygforretningerne til tider laver ret gode begynder sæt, men der er ikke så mange henvendt 5-10 Liter bryg! Pt. har Maltbazaren dog et 10 Liter sæt til 400kr!

Flasker m.m.

Man kan starte med at spørge lidt rundt efter patent (øl)flasker og rengøre disse godt (skold dem med kogende vand inden påfyldning af øl)! Alternativt kan man starte med 0,5L plastik flasker (de springer heller ikke så let hvis man ikke lige har styr på om øllet er gæret helt færdig), men man skal isåfald ikke bruge andet end godt renegjort kildevandsflasker eller danskvandsflasker (ikke Citrus flasker). Ellers risikere man øllet tager smag af Cola, osv. Jeg er af den holdning at som nybeynner der det ok at anvende “plastik” men en øl tager så nu bare bedre ud i glasflaske med en påsat etiket….!

Rart at have.

Det er rat at have kapselpåsætter, en automatisk hævert (køb mini hvis du ved du kun vil brygge i 5-10 Liter), en flaske påfylder og flaskerenser. Derudover har jeg været glad for både en hævert clips, samt en flaskepåfylder-clips i det jeg også bruger min flaskepåfylder til omstikning.

rartathave

Prisen for “rart at have” tingene er ca.:

 • Flaskerenser,  20kr (IKEA).
 • Mini-automatisk hævert, 90-100kr.
 • Kapselpåsætter, 100-140kr.
 • Flaskepåfylder, 40kr
 • Clips, hævert, 40k.
 • Clips, flaskepåfylder (Siphon clip), 10-20kr.